aomame: »Musikken gør, at vi snakker med hinanden om, hvordan vi har det«

Det japanske ord “aomame” betyder “grøn ært”, og afspejler følelsen af at være ny og uerfaren i livet. Den følelse kender søskendeduoenAugust og Clara begge indgående, men de havde aldrig brugt hinanden til at tale om, hvordan det føles – indtil de begyndte at lave musik sammen. Med deres musik, lukker de hinanden og os alle ind i et uformelt hverdagsunivers tilsat tegnefilmsdrama og midnatsnostalgi.

Alle der selv har søskende, kender sikkert følelsen af at blive så helt igennem irriteret på en flabet yngre søskende eller en bedrevidende ældre søskende. Sådan har det også været for August og Clara. De er bror og søster og de har en klassisk søskendedynamik, med Clara som den udadvendte og energiske lillesøster med ordenssans, og August som den mere rolige, indadvendte og empatiske storebror. En dynamik, der har fulgt dem lige siden barndommen – både på godt og ondt.


Men i det tidlige voksenliv, hvor alt omkring dem blev revet op med roden, fandt August og Clara et fælles holdepunkt i musikken, og det blev begyndelsen på aomame.


”Musikken gør, at vi snakker med hinanden om, hvordan vi har det, fordi vi først nogle gange finder ud af det, når vi skriver sangene. Det der med at skulle spørge ind til, ’hvad handler den her sang om’ betyder virkelig meget. For nogle gange får man ikke tænkt over at spørge ind til hinanden, fordi man har så travlt med sig selv.”


”Jeg tror ikke, vi ville have kontakt hver dag, hvis ikke vi lavede musik sammen. Musikken er en virkelig god måde at binde os sammen på, det at have et projekt sammen – så får vi både catchet up på de praktiske ting, men også bare, hvordan vi har det.”


August og Clara har altid haft meget forskellige temperamenter. Clara elsker at have folk omkring sig hele tiden, August er helt modsat, han har brug for at kunne gøre ting alene og at kunne trække sig tilbage og gå ind i sig selv. Deres forskelligheder har ofte skabt udfordringer i familiesammenhænge, og netop derfor betyder aomame alt for søskendeduoen. På trods af deres forskelligheder kan de mødes om et fælles projekt, der giver begge parter plads til at være sig selv og samtidig dele de tanker, der er opstået i deres adskilte skriveproces, med hinanden.


”Det fedeste ved at arbejde sammen med Clara er, at der sker noget, der bliver lavet færdige sange, og der kommer mening ind i musikken. Det er vildt fedt, at Clara giver mig så meget plads til at gøre de ting, som jeg er god til og har en holdning til. Hun er ikke bange for at sige sin mening, men forsøger samtidig aldrig at kontrollere mig”, fortæller August.

”Vi har rigtig meget ja-hatten på overfor hinanden. Jeg havde nok aldrig fået udgivet noget musik, hvis August ikke havde sagt, at han kunne se potentialet i det jeg havde skrevet og ville være med til at videreudvikle på det. Min musikalske motivation kommer af, at August møder mig med sin positive energi”, siger Clara.


Med aomame, er August og Clara blevet meget tættere, og de har opdaget, hvor fedt det er at have en god relation til én, der er så tæt på sig selv, i kraft af, at man er opvokset under samme tag. Det er en helt særlig forbindelse, som man ikke har med særlig mange mennesker i løbet af sit liv, og det er spild ikke at udnytte alt, hvad det indebærer.


aomames næste single ‘sorrygirl’ er ude den 8. oktober via W.A.S. Entertainment.