Brimheim om “Exquisite Bliss”

Den 25. september 2020 er Brimheim klar med singlen “Exquisite Bliss”. Dyk ned i nummeret i dette interview med den dansk/færøske sangerinde.

Foto: Cover art til "Exquisite Bliss" af W.A.S. Entertainment.


Hvad har inspireret dig til at skrive nummeret?

Når jeg sætter mig og skriver en sang er det stort set uundgåeligt for mig ikke at kredse om min egen indre kamp med mig selv. Jeg har ofte invaliderende angst og for mig betyder det blandt andet at jeg har mange invasive tanker om mit eget værd og om hvad jeg er i stand til at bidrage med. Et stort tema i alle de sange jeg skriver er den indre stemme der siger du ikke er en skid værd. Exquisite Bliss er lidt i margen af den tendens, fordi det er en kæmpe kærlighedssang skrevet kort efter min første tinder date med hende der nu er min kone. Samtidigt handler den om hvordan tvivl på sig selv kan manifesterer sig i et

kærlighedsforhold.


Vi forelskede os meget hurtigt og lige fra start følte jeg mig så tryg og omsorgsfuldt behandlet. For første gang i mit liv følte jeg mig set - sådan helt ægte, for hvem jeg er indeni - og respekteret på et dybt og urokkeligt plan. Lorri - min kone - er et sindssygt fantastisk menneske. Hun er fucking stærk og samtidig så rummelig, sjov og kærlig. Hun har nul tolerance overfor bull shit og tager sig selv og sine egne behov seriøst. At møde hende og opleve hendes måde at være i verden på, gav mig lyst til at være den bedste person jeg kan være, for mig selv og for hende, og at hæve mine standarder i livet generelt.


Det er jo ultimativt en lykkelig situation men tvivlstemaet er stadig på spil i sangen. F. eks. er omkvædet formuleret som et spørgsmål: “could I deserve this?” Det kan være lidt af et mindfuck at komme fra en baggrund og et mindset hvor der ikke fandtes den form for følelsesmæssig sikkerhed. Og så pludselig var jeg i en situation hvor nærmest betingelsesløs kærlighed var frit tilgængelig. Wait a minute, is this real? Can I trust that I’m worthy of this kind of love? Men kærligheden vinder alligevel over den nagende tvivl - både i sangen og i virkeligheden: “I have a feeling, however fleeting, that this is real and you are mine”.


Tvivlen på mig selv går ikke væk bare lige sådan, men det hjælper at dele livet med et menneske, som er så solid i sin dedikation, så generøs og så accepterende. Det er en meget helende oplevelse.Hvad ønsker du, at en lytter skal få ud af, at høre nummeret?

Kuldegysninger.Hvordan hænger nummeret sammen med resten af EP'en?

Tvivl og sårbarhed som et vilkår for den menneskelige tilstand er den helt overordnede tematik på EP’en. Exquisite Bliss er det lyseste og mest positive take på det emne og det er en sang jeg er rigtig stolt af at have skrevet. For selv om det er universelt at tvivle og at stille spørgsmål ved sit værd så findes de lykkelige og smukke momenter ind imellem alt det svære, og hold kæft hvor er det vigtigt at huske på dem og fejre at vi eksisterer. Det føler jeg Exquisite Bliss formår at indkapsle.


Det føles essentielt for mig at dele min sårbarhed og tvivl på mig selv igennem musik, for jeg er ærligt talt ret dårlig til at turde at være sårbar på andre måder. Musik er et fristed for mig, hvor jeg kan bearbejde og fuldt ud at legemliggøre alle mine mest skrøbelige følelser, og samtidig føle mig stærk og empowered i dem. I det øjeblik jeg bruger min stemme til at synge - også når jeg udtrykker mine dybeste tvivl og ømmeste smerte - er jeg samtidig opfyldt af meningsfølelse og glæde og det er jeg meget taknemmelig for at jeg som menneske og kunstner har adgang til. Jeg håber at kunne give andre mennesker bare en flig af den følelse gennem min musik.Er der andet, som du synes er vigtigt at fremhæve ved nummeret?

Exquisite Bliss har været igennem mange forskellige versioner og havde en helt anden tekst og fundamentalt andet udtryk i sin originale form. Da vi indspillede grundsporene med Nis Bysted i Sauna Studiet var det et minimalistisk set up og ideen var på det tidspunkt at beholde det på den måde. Men jo mere jeg lyttede til pre-mixet jo mere kunne jeg fornemme potentialet i sangen. Jeg tænkte “Hey der er et eller andet virkelig særligt gemt et sted i det her track” Jeg kunne bare se at teksten var totalt intetsigende og plat og at melodien og akkorderne tiggede og bad om nogle ægte følelser. Jeg synes det var vildt svært at skrive teksten om fordi jeg godt vidste hvad jeg ville sige, men det var en udfordring at få det til at passe. Jeg er ikke så god til at skrive tekst på en eksisterende melodi, så det tog i hvert fald syv rewrites før jeg synes den sad i skabet.


Det samme skete da jeg indspillede vokalerne i mit eget studie. Jeg var så sikker på potentialet i udtrykket at mine forventninger til resultatet blev meget høje. Jeg tror jeg har lavet over 50 forskellige takes på hovedstemmen. Jeg er nemlig ikke så glad for at compe for meget - det vil sige klippe vokalen sammen af en masse forskellige takes, så hver frase er helt perfekt - jeg kan bedre lide at tage det, hvis ikke i one take, så stykke for stykke. Særligt når ambitionen var at få det til at lyde så autentisk og oprigtigt som muligt. Det var en kæmpe hjælp da jeg fik Oliver Voltz ind over. Jeg spurgte ham faktisk om vi ikke skulle genindspille alle vokalerne på nummeret sammen men han sagde “Hey Helena, klap lige hesten. Du har allerede alt det vokal materiale du skal bruge”. Og han havde virkelig ret. Dem jeg selv havde indspillet lød så tæt på perfekt som de kunne allerede. Jeg havde bare været al al for kræsen. Nogle gange er det sgu de lavthængende frugter der smager sødest.


Det var også i den produktionsprocess jeg havde med Oliver at vi fik bygget nummeret op til at lyde større og mere episk. Jeg er særligt glad for opbygningen fra de uldne Interpol-agtige nedslagsguitarer i introen til det sidste omkvæd der får fuld smæk på korstemmer, klaver og verdens længste crystalizer kirkereverb.


Fun fact: de meget få bækkenslag er faktisk samplet ind.