FABER er lige så sammensat som hendes musik

Updated: Sep 22, 2021

FABER reflekterer over alt, og først når overvejelserne kommer på papir, er det som om, de begynder at give mening. Hendes krøllede tankemønstre ses i hendes sange, der er lige så reflekterende, kreative og benhårde som hende selv, og det kan du høre med egne ører, når FABER udgiver singlen ‘I Blanke Øjeblikke’ d. 20 august.

Phie Beckett Stenbæk

For FABER er der ikke noget, der er enten er sort eller hvidt. Alt er en mudret kage af 1000 farver. Alting er på én bestemt måde, eller måske ikke rigtigt – men så alligevel lidt. Det ene øjeblik læser hun Kirsten Hammann-digte, det næste binger hun realityprogrammet ‘Below Deck’. Hendes hoved er en orkan af tanker, der alle peger i hver sin retning.


»Jeg lever nok altid ret meget i mit eget hoved, eller ikke altid, men jeg kan være meget i mine egne tanker, og jeg er sindssygt dårlig til at multitaske for eksempel. Hvis jeg sidder og tænker over noget, så er det vildt svært at lave noget andet – jeg skal virkelig være til stede i det, jeg laver«, fortæller FABER smågrinende.


Viola Fabers sange kan både være jordbundne og højtflyvende, organiske og elektroniske, genkendelige og mystiske. Ligesom hendes musikalske produktioner er hendes tankemønstre fragmenterede. Men når tankerne bliver fysiske i form af musik og

poesi, er det som om, at den indre orkan finder ro, refleksionerne samler sig og fremstår pludselig skarpere:


»Når først jeg har skrevet noget ned, så kan jeg godt blive overrasket over, hvad det er, jeg lige har skrevet. Nogle gange føler jeg, at teksterne kommer af sig selv, og så er det først bagefter, at jeg tager stilling til, hvad der egentlig står på papiret. Så kan jeg få alle følelserne op i halsen og tænke: “Hvad betyder det her?”«, forklarer FABER.


På den måde giver sangskrivningen FABER mulighed for at bearbejde sig selv og sine betragtninger:


»Sangskrivningen kan både være følelsesmæssigt drænende og følelsesmæssigt givende for mig. Hvis jeg er ked af det, så kan det virkelig gøre mig lettet, men nogle gange kræver det også, at jeg lever mig ind i en situation, som jeg ellers ville flygte fra. Det kan være ret overvældende. Det føles også underligt at være sådan én person, der bliver påvirket så voldsomt af noget, man selv skriver – det er lidt til at brække sig over«, siger FABER og griner af sig selv. »Men så igen, nogle får det sådan, når de går til psykolog – jeg får det sådan, når jeg skriver sange«.


Sammenligningen er ikke helt ved siden af, for spørger du FABER, hvad hun ville være, hvis hun ikke måtte lave musik, så svarer hun: »Psykolog. Enten det eller gartner«. Det er et meget godt billede på Fabers univers, hvor hun er lidt af alt på samme tid. Producer, sangskriver, musiker – FABER.


FABER udgiver sit debutalbum 'PORTRÆTTER' d. 24. september gennem W.A.S. Entertainment.