girlcrush om 'Dopamine'


Den 25. marts udgiver girlcrush singlen ‘Dopamine’ – en poprocket sang om total udmattelse og de ting man gør, for at løfte sig selv op, når man er allermest nede. Læs det fulde interviewet med girlcrush her.

Cred: Sofi Hellberg Olsson


Dopamin – hvad er det nu lige det er? Og hvordan har det inspireret jer til at skrive sangen?


Marie: »Nu er jeg jo hverken læge eller kemiker, men jeg skal prøve at give så god en forklaring, som jeg kan. Dopamin er en såkaldt neurotransmitter ligesom f.eks. serotonin og adrenalin. Hjernen udskiller dopamin og belønner os med en følelse af velvære, når vi f.eks. har løbet en tur, fået 12 til mundtlig eksamen eller taget opvasken«.


»Depression forbinder man ofte med nedsat serotonin-niveau, hvorfor antidepressiva også ofte regulerer serotonin-niveauet i hjernen. Depression påvirker imidlertid også følelsen af motivation/belønning, og mange oplever, at deres følelsesspektrum bliver indsnævret. Mange tror, at deprimerede mennesker er meget triste hele tiden, men egentlig kan det opleves som en følelse af tomhed eller ligegyldighed. Det kan være meget svært at motivere sig selv til at gøre noget, når man er deprimeret.«


»‘Dopamine’ handler om at tvinge sig selv gennem en hverdag uden at føle nogen form for motivation eller tilfredsstillelse ved at gøre de ting, man skal. Det hele er bare gråt, ligegyldigt, hårdt og slidsomt. Derfor prøver jeg’et (det er mig) at lave yoga og løbe for at få den efterfølgende dopamin-udløsning i hjernen, som måske kan give en flygtig følelse af velvære. Forestil dig mig, som aldrig i mit liv har løbet (for motionens skyld), løbe rundt på Bispebjerg Kirkegård for at hype mig selv op og bare føle et eller andet: “I run, feel the burn in my lungs/I taste metal on my tongue/try to feel strong/after the dopamine kick I feel numb”.«Hvordan har endnu en corona-nedlukning påvirket jeres dopamin-niveauer?


»Lockdown er jo en underlig tilstand, hvor jeg i perioder var hjemsendt fra arbejde, ikke kunne øve med bandet, og i det hele taget ikke så særlig mange mennesker i min hverdag. Det betød, at det blev sværere at motivere mig selv til at være ‘produktiv’ (hader egentlig ordet), fordi jeg ikke havde kollegaer eller bandmates til at bakke mig op og give positiv reinforcement og anerkendelse.«


»Mennesker er sociale væsener, der er afhængige af andres bekræftelse for at føle os dygtige og valide. Jeg tror, at de forskellige former for nedlukninger, vi har haft gennem de sidste to år, har påvirket dopamin-niveauet i min hjerne, og har måske medvirket til, at jeg (igen) fik en depression.«


Hvordan passer sangen sammen med det overordnede tema for jeres kommende debutalbum?


»Sangene på albummet beskriver forskellige aspekter af psykisk sygdom – både det dårlige og enkelte lyspunkter. Sangen handler jo om at have depression, hvilket vist er noget alle i bandet har oplevet i en eller anden udstrækning. Samtidig er melodien ret upbeat og catchy, så jeg tror godt, at man kan opleve den som håbefuld.«


girlcrush udgiver ‘Dopamine’ d. 25. marts gennem W.A.S. Entertainment.