GRETA: »Der vil altid være nogen, jeg savner«

Updated: Nov 5, 2021

Musikken blev en flugtvej for Greta under lockdown, og gennem sine nye sange fortæller hun om de følelser af både forelskelse og afsavn, der har præget hende under Corona-pandemien. Sangene følger efter GRETA’s succesfulde debutalbum ‘Ardent Spring’ og udgør hendes næste album, som udkommer d. 4. februar 2022.


Photo: Cathrine Brix

Som så mange andre har Greta brugt størstedelen af det sidste år i sin lejlighed. Mens vi andre har lavet en sweater eller et puslespil, har Greta lavet sange om kærlighed, eufori, savn og længsel; længsel efter Berlins klubber, længsel efter social kontakt og længsel ud af et følelsesmæssigt mørke.


Under corona-lockdown har Greta befundet sig i en romantisk symbiose med sin mand, og selvom isolationen har bragt dem tættere sammen, har det også været en udfordrende tid, hvor Gretas mand kæmpede med en svær depression.


»Musikken blev virkelig min escape og min flugt under isolationen. Hvis jeg havde brug for en pause eller for at finde ind til mig selv, så kunne jeg gøre det ved at lukke mig inde i min computer og skrive en masse musik.«


»Det var både rigtig svært og rigtig godt. Det er hårdt, når man er pårørende og skal bære et andet menneske, fordi de ikke kan bære sig selv. På den måde var isolationen god, for jeg behøvede ikke at være bange for at gå glip af en masse. Der var brug for, at jeg var der, og jeg føler, at jeg har fået bedre indblik i de tunge følelser, og at jeg kan forstå dem bedre, fordi der netop har været mere tid til at snakke om dem«, fortæller hun.


»Zwei Herzen«

Den lille, kontrastfyldte boble, af både kærlighed og svære, depressive tanker, affødte både styrke og nærhed, men også et stort savn til verden udenfor og Gretas familie i den nordtyske fødeby Husum. Det satte skub i et ønske, som længe havde ligget i Gretas bevidsthed – nemlig ønsket om at skrive sange på hendes modersmål tysk. Derfor bærer flere af sangene fra Gretas kommende projekt titler som ‘Nicht Allein’, ‘Genug’ og ‘Drei’.


»Jeg har haft kæmpe hjemve, og det er albummet helt klart også inspireret af. Jeg har ikke skrevet så meget på tysk før, så for mig var det også en måde at reconnecte med mine rødder. Jeg kan høre tysk med danske ører nu, fordi jeg har boet her så længe, og på den måde kunne jeg også skrive på en anden måde og bruge sproget mere rytmisk«.


Som én, der er bosat i et andet land end sin familie, er savnet en følelse, der følger én det meste af tiden. Men det har Greta langsomt lært at acceptere.


»Der vil altid være nogen, jeg savner hele tiden. Jeg kan ikke være tæt på alle. Sådan er der nok mange der har det. Men… Der findes et ordsprog på tysk, der siger, at der slår to hjerter i mit bryst. Det er mega corny, men sådan har jeg det. In meiner Brust schlagen zwei Herzen«.


Det tyske sprog bringer sangteksterne tættere på Gretas inderste og gør det muligt for hende at fortælle præcist, hvad hun tænker og føler. Hun er godt klar over, at et dansk publikum naturligvis vil have sværere ved at forstå de tyske gloser, men det skræmmer hende ikke. Faktisk synes hun, at der er noget utrolig sjovt og fint over, at folk, der ikke kan deres skoletysk, må gætte sig lidt til ordenes betydning.


»Jeg kan synge om mine dybeste hjerteønsker – og der er ikke særlig mange, der forstår det! Men jeg tror stadig, at de kan mærke det. De kan mærke intensiteten. Det synes jeg egentlig er ret smukt. Og du kan altid putte teksten ind i Google Translate, hvis du gerne vil finde ud af, hvad det betyder«.


GRETA udgiver sit næste album 'Forever We'll Be Dancing' d. 4. februar 2022 gennem W.A.S. Entertainment.