lil cat: Man føler sig mindre mærkelig, hvis man kan vise, at omverdenen også er det

lil cat’s sange kommer ud af tilfældige små hverdagsdetaljer, og deres anden EP er ingen undtagelse – den røde tråd opstod nemlig ud af en tilfældig åbenbaring for en filmbølge i Tjekkoslovakiet. EP’en ‘czech new wave’ viser, at selvom lil cat skriver sange om almindelige hverdagsting med fjollede vinkler og skøre tematikker, så ligger der en dybere mening bag. EP’en udkommer d. 12. november gennem W.A.S. Entertainment.


Cred: Sofi Hellberg Olsson


Meget har ændret sig, siden kæreste-duoen lil cat opstod under første corona-lockdown. Forsangeren Cathrine og produceren Mads er kommet ud af corona-boblen, har spillet koncerter og er nu allerede klar med EP nummer to. En EP hvor den røde tråd tilfældigvis tog form, da lo-fi-duoen fik øjnene op for filmbølgen czech new wave. Genren opstod i 1960’erne i Tjekkoslovakiet og dyrkede det normkritiske og det surrealistiske. Filmene var meget gakkede og viste verden fra sin mest absurde side – hvilket var noget, som gav genlyd hos lil cat:


»Czech new wave gav os en eller anden ro i, at det er okay at være mærkelig, og at det er fedt ikke at passe ind i normen. Alt andet ville i bund og grund også føles uærligt, fordi vi hader virkelig at følge reglerne. Vi passer på mange måder ikke ind, men nu har vi bare valgt at hvile i det«, fortæller Cathrine.


På den måde gav czech new wave EP’en den overskrift, den i virkeligheden hele tiden havde haft. lil cat’s musik kan virke fjollet og skørt, og derfor kan man hurtigt tro, at de to bare har det fantastisk 24 timer i døgnet – sådan forholder det sig dog ikke:


»Når man lytter til musik, som er mega gakket og lalleglad, så tænker man, at det er lavet af folk, der er virkelig glade og har overskud. Sådan har vi det overhovedet ikke. Vi ser det nærmere som en kritik af verden, fordi verden er fucked – og hvis verden er fucked, så er det også okay, at vi er fucked. Hele den der “jeg giver ikke en fuck”-attitude kommer ikke af, at vi har mega meget selvtillid, nærmere omvendt. Det kommer af sårbarhed, og det er ligesom blevet vores måde at håndtere tingene på«, forklarer Mads.


Hvis man kan fremhæve det absurde, mærkelige og “fucked” i den verden, der omgiver én, så kan man også finde mere ro i selv at føle sig kaotisk indeni. Så er det verdenen, der er skør, og man selv er bare et produkt af den. Det er præcis det lil cat gør i deres sange. Det kan måske virke fjollet, men det giver en form for ro, når man ikke føler, at man passer ind – noget vi nok alle i bund og grund kan relatere til.


lil cat udkommer med EP’en ‘czech new wave’ d. 12. november via W.A.S. Entertainment.