lil cat om "woman up"

Den 26. februar 2021 er lofi-duoen lil cat klar med singlen "woman up". Læs mere om tankerne bag nummeret i dette interview med kæresteparret bag lil cat, Mads Vadsager og Cathrine van Leeuwen.

Foto: Cover art til "woman up".


Hvad har inspireret jer til at skrive nummeret?

Mads: “Det startede med, at vi snakkede om, hvor absurd vendingen “man up” egentlig er. Mange af os bruger nok en del udtryk, som vi ikke rigtig tænker over, men som i virkeligheden er ret problematiske på den ene eller den anden måde. Vendingen “at mande sig op” indikerer jo, at man er mere “mand”, hvis man tager sig sammen, og sådan er det jo ikke. Derfor fik vi lyst til at vende udtrykket på hovedet og give en stor fuckfinger til forældede kønsstereotyper.”

Hvad ønsker I, at en lytter skal få ud af at høre nummeret?

Cat: “Vi håber, at sangen lægger op til, at det er cool at bære et hvilket som helst køn på sin helt egen måde, uanset hvad det så indebærer. Den må gerne føles sådan lidt ”empowering”, når man lytter til den. Jeg bliver sgu lidt træt, når jeg bliver konfronteret med kønnede forestillinger om, hvordan man skal opføre sig. Det er nok de færreste, der har onde intentioner, når de bruger et udtryk som ”man up”, men jeg tror, at det indirekte er med til at fastholde nogle helt forskruede forventninger. Derfor synes jeg, at vi skal ruske lidt op i de der udtryk og vise, hvor absurde de er.”

Hvordan hænger nummeret sammen med jeres nye projekt?

Mads: “Vi går meget lidt op i kønsroller i vores parforhold. Hjemme hos os er det Cat, der sætter lamperne op, mens jeg henter værktøj til hende og støvsuger, når hun er færdig. Det har vi det begge rigtig fint med. Jeg har personligt valgt at være mand på min egen måde og have et så fleksibelt forhold til min egen kønsidentitet som muligt. 99% af tiden hviler jeg i det, men en gang imellem kan jeg godt få tanker om, at jeg burde have større muskler eller vide, hvordan man bruger en boremaskine. Når den usikkerhed kommer frem i mig, så er Cat god til at huske mig på, hvor ligegyldigt det egentlig er, og at jeg bare skal woman up.”

Er der andet, som I synes er vigtigt at fremhæve ved nummeret?

Cat: “Det er uden tvivl den sang med det hurtigste tempo, som vi nogensinde har lavet. Da vi skrev sangen, kunne den slet ikke blive hurtig nok. Det var lidt som om, at den havde en energi, et budskab og en aggressivitet, der krævede, at der bare skulle knald på, så vi blev ved med at skrue op for tempoet. Den er nok dobbelt så hurtig som de sange, vi plejer at lave. Vi bliver helt forpustede, når vi spiller den i øvelokalet. Kæmpe fedt!”