Mørkeblødt om “Drøm”

Updated: Sep 22, 2020

Den 2. oktober 2020 er Mørkeblødt klar med singlen “Drøm”. Dyk ned i nummeret i dette interview med manden bag Mørkeblødt, August Otto Sandfær.

Foto: Cover art til "Drøm" af W.A.S. Entertainment.


Hvad har inspireret dig til at skrive nummeret?

Det startede lidt underligt og atypisk i forhold til, hvordan jeg ellers plejer at gribe min sangskrivning an. Jeg var inde i en lidt lavvandet periode sangskrivnings- og inspirations-mæssigt, og derfor besluttede jeg mig for at prøve at lave noget andet end Mørkeblødt. Noget der kun skulle være for legens og undersøgelsens skyld - ikke for slutproduktet. Derigennem fik jeg pludselig den idé, at jeg skulle lave et cover af den lidt gakkede Beatles sang "I Am The Walrus". Et nummer min far har hjernevasket mig til at elske siden barnsben, og et nummer jeg altid vender tilbage til, når jeg er inde i en Beatles-periode.


Jeg havde ikke rigtig før lavet covers af sange, så jeg tænkte det kunne være en sjov og anderledes udfordring. Så jeg kaster mig ud i det. Nummeret "I Am The Walrus" indledes af tamburin og akkorder, så jeg beslutter mig for at starte med at efterligne tamburinens rolle. Meget længere når jeg ikke i mit Beatles-cover, før jeg pludselig kan høre en basfigur for mit indre, og før jeg ved at “Drøm” er godt på vej. På ret kort tid får jeg foldet grundelementerne ud i både arrangement, melodi og tekst omkring denne basfigur, og sådan blev “Drøm” af lidt omveje til.


Omkvædshooket, “jeg tænder på en drøm”, havde jeg haft i hovedet et stykke tid, men jeg havde ikke lige fundet stedet, hvor det passede ind. Så det lå faktisk underbevidst klar, da jeg eksperimenterede med omkvædsmelodi og tekst til “Drøm”, og da jeg prøvede det af, klikkede det på den der måde, hvor jeg bare vidste, at det skulle være dét. Resten af teksten er så blevet til ud fra denne kernesætning.


For mig handler teksten om at være sygeligt besat af en tanke eller en ide om nogen eller noget, man ikke kan få. Denne besættelse ender med at fylde en fuldstændig til det punkt, hvor man ikke kan tænke på andet. En form for ond spiral, der kører ud af kontrol.


Hvad ønsker du, at en lytter skal få ud af, at høre nummeret?

Hvis jeg kan videregive bare en brøkdel af den eksplosion af følelser og farver, jeg får oppe i hovedet, når jeg beskæftiger mig med musik til lytteren, så giver det hele mening. Det er mit ultimative mål som sangskriver og musiker. Så det håber jeg, at jeg er lykkedes med i dette nummer - at man kan finde stemninger, passagerer eller ord, der giver en noget. Det var i hvert fald pisse fedt og sjovt at lave, og det håber jeg skinner igennem, når man lytter til nummeret.


Personligt får jeg lyst til at danse på en lidt små-aggressiv og vred måde, når jeg høre nummeret. Kønt er det ikke, men sådan må det være... og det ville da være sjovt, hvis der er andre, der får det på samme måde, når de hører det.


Hvordan hænger nummeret sammen med dit nye projekt?

Nummeret 'Drøm' er skabt ud fra trangen til musikalsk at forstå, fortolke og bearbejde tankestrømmene i hovedet på en ung fyr i en underlig verden, hvor det til tider kan være svært at navigere rundt imellem skrigende tv-skærme og alverdens bekymringer. Sangene beskæftiger sig med nogle af de samme tematikker, som at føle sig fremmedgjort, eksistentiel angst, melankoli og mørke, hvor tankespinderier tager magten. Jeg bruger generelt meget musikken, og sangskrivningen især, til denne håndgribeliggørelse af verdenen og alle dens udtryk, farver og larm. Koge alt det uhåndgribelige ind til lyd og ord, hvor det giver mening for mig.