Vakle og Espichicoque om ‘Through Your Eyes’

D. 10. september udgiver Vakle sin debutsingle ‘Through Your Eyes’, der er blevet til i samarbejde med musiker og sangskriver Espichicoque. Sangen er et kraftfuldt, catchy r’n’b-track med en vigtig agenda. Den handler nemlig om, hvor sårende og udmattende det er hele tiden at blive mødt med fordomme og forkerte forestillinger om, hvem man er.

Cred: Sofi Hellberg Olsson


»Det er så frustrerende, at jeg ikke bare kan sige ”Jeg kommer fra Danmark” eller ”Jeg er professionel trommeslager” uden at de næste spørgsmål skal være ”Men hvor kommer du rigtigt fra? ” og ”Men er du god til det?”«, fortæller Espichicoque. Det er en konstant kamp, at få lov at være i verden som den man er og gøre sit eget førstehåndsindtryk«.

De tanker har været inspirationen bag sangen ‘Through Your Eyes’. En sang, der handler om, hvordan man som minoritet oplever hele tiden at blive konfronteret med folks forudindtagede forestillinger om, hvem man er.

Vakle og Espichicoque er begge minoriteter – men på forskellige måder. Vakle i kraft af sin seksualitet og sit køn, og Espichicique i kraft af sin hudfarve og sit køn. Det har også ført til vigtige samtaler mellem de to musikere, der har slået pjalterne sammen for første gang på ‘Through Your Eyes’.

»Teksten satte gang i en virkelig vigtig dialog mellem mig og Emilie (Espichicoque) – og også mellem mig og andre mennesker omkring mig. Som minoriteter er det klart, at vi har meget tilfælles, men der er også enormt stor forskel på os. Vi er begge to minoriteter i en mandsdomineret branche, som henholdsvis trommeslager og producer, men vi er også minoriteter af andre grunde. Jeg er på grund af min seksualitet og Emilie er minoritet i Danmark på grund af sin hudfarve – forskellen på de to ting er, at man ikke nødvendigvis kan se på mig, at jeg er queer, hvorimod Emilies hudfarve altid er synlig og noget, der bliver taget stilling til, når hun går ud af en dør«.

Den forskel har også skabt et indre dilemma for Espichicoque. For det er vigtigt for hende, at så mange som muligt kan føle sig inkluderet i kampen mod undertrykkelse af minoriteter – men samtidig er det også vigtigt for hende at nuancere, at undertrykkelse netop er forskellig.

»Det gør ondt i sjælen, når jeg bliver tvivlet på, diskrimineret imod, reduceret og objektiviseret på grund af min hudfarve. Den historiske dimension og det faktum, at jeg ikke kan gå ud af døren uden, trigger en helt særlig smerte. Jeg er opmærksom på, at der er folk med andre vilkår og udfordringer end mig. Det er ikke mig, der kommer bagerst i køen til jobs og lejligheder, da jeg er forholdsvis lys og har et dansk for- og efternavn jeg kan vælge at bruge. Men jeg er fast besluttet på at udvide min horisont, forblive nuanceret, lytte og åbne øjnene resten af mit liv. Sangen er en opfordring til at gøre det samme«, siger Espichicoque.

‘Through Your Eyes’ er ude via VUF d. 10. september 2021.